5 érdekesség, amit talán nem tudtál a szakállról!

Beard-Facts2

1# Szakálladó

1535-ben VIII. Henrik király, aki szintén szakállas volt, vezette be a szakálladót.

Az adó mértéke a viselő társadalmi státuszától függően változott. A törvény értelmében csak a két hétnél öregebb borosta (szakáll) számított az adózás szempontjából.

1698-ban I Péter orosz cár szintén szakálladót vetett ki, hogy az akkoriban Nyugat Európában divatossá váló sima arcot elterjessze saját birodalmában is.

A cár felhatalmazta a rendőrséget, hogy az adó megfizetését megtagadókat nyilvánosan erőszakkal megborotválhatják. Ennél az adónál is a társadalmi státusz határozta meg a fizetendő adó mértékét.

Azoknak, akik befizették az éves adót nem kellet megborotválkozniuk.

Illetve az adó megfizetése után kaptak egy rézből esetleg ezüstből készült érmét, amivel bizonyítani tudták, hogy az adót befizették.

2# Rekorderek

A világ valaha mért leghosszabb szakállát a norvég Hans N. Langseth növesztette.  A szakáll hossza 17 láb 6 inch (533 cm)

Élete utolsó részét Amerikában töltötte. Halála után a szakállát levágták. Jelenleg a Smithsonian intézetben őrzik.

A jelenlegi élő rekorder az Indiai származású Kanadában élő Sarwan Singh

aki az elég meggyőző 8 láb 2,5 inch (250 cm) hosszú szakáll büszke tulajdonosa.

3# A diktátor szakálla

A hetvenes évek közepén létezett egy terv a CIA-nál amely szerint úgy lehetne a kubai diktátort Fidel Castro-t megbuktatni, hogy tallium sóval kezelt élelmiszert, ruházatot esetleg az elnök által kedvelt Cohiba szivart kell a környezetébe csempészni. Mivel a tallium egy különösen mérgező rákkeltő anyag, az volt a feltételezés, hogy a megmérgezett El Comandante rövidesen elveszíti a szakállát, és a csupasz képű vezetőnek többé már nem engedelmeskedik a nép és megbuktatja. A terv csak terv maradt és mint tudjuk több tucat gyilkossági kísérletet túlélve 2011-ig vezette a karibi országot.

4# Az időrabló borotválkozás

Bizonyos felmérések szerint egy átlag férfi élete során nagyjából 3350 órát tölt borotválkozással ez hozzávetőlegesen 5 hónap. Ezt az időt jóval hasznosabban és kellemesebben el lehet tölteni.

(Bár az is tény, hogy a szakáll olajozásával, waxolásával, szárításával formázásával… és még sorolhatnám is el tud menni az idő ? )

 

5# Félelem

A szakálltól való megmagyarázhatatlan félelmet pogonofóbia néven ismeri a tudomány. A szó eredete a görög szakáll (pogon) illetve a szintén görög félelem (phobos) szó összeolvadásából keletkezett.

A mérleg másik serpenyőjében a pogonophilia található. Ez azokat a személyeket takarja, akik kifejezetten vonzódnak a szakállhoz, illetve a szakállas emberekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük