14 kérdés és válasz a szakállnövesztéssel kapcsolatban!

Összefoglaltuk, amit tudnod kell. Kattints akkor is, ha már évek óta szakállas vagy, mert a termékekről, a napi rutinról és a legfontosabb tévhitekről is írunk neked!

Szinte nem tellik el úgy nap az elmúlt több, mint három évben, hogy ne kapjunk tőletek kérdéseket akár szakállápolással, akár növesztéssel kapcsolatban. Ilyenkor megpróbálunk a legjobb tudásunk szerint válaszolni, és most is így teszünk. Ahol nem tudtuk a választ bőrgyógyászhoz, borbélyhoz fordultunk. Íme a FAQ, vagyis a leggyakrabban feltett kérdések!

1: Mennyi idő alatt nő meg a szakáll?

Nagyjából annyi idő alatt, mint a hajad. Egy hónap alatt egy centiméter növekedéssel lehet számolni. Ezen sajnos semmilyen csodaszer, tabletta, olaj nem segít. Ami segít az a genetika, a türelem, az egészséges táplálék, a megfelelő hidratálás (víz, nem sör:) ) és, a megfelelő kozmetikumok kiválasztása. De erről később.

2: Gyorsabban fog nőni a szakállolajtól és más termékektől?

Nem. De abban segíthet, hogy ne vágd le három hónap után, mert megőrülsz a viszketéstől. De erről is beszélünk bővebben egy következő kérdésben. A szakállolaj a növekedési fázisban a bőrödet puhítja, és a borostád is puhább lesz, nem fordul vissza, nem fog begyulladni. Néhány hetes szőrnél ez sokat számít. Termékeink tartalmaznak ricinusolajat, de ez sem csodaszer, bár nagymamáink esküsznek rá. A ricinus olajnak magas az E-vitamin tartalma, ez erősíti a szőrt, mi ezért használjuk!

 

3: Türelmetlen vagyok, mit tehetek az első három hónapban, hogy gyorsabban nőjön?

Bár, mint említettük csodaszer nincs, annyit megtehetsz, hogy a szakállnövesztés elején betartasz néhány fontos szabályt. Az első, és talán legfontosabb, hogy ne piszkáld. Tévhit, hogy ha többet vágod gyorsabban nő. Ne vágd le. Türelem. Ha mindenképpen tenni akarsz valamit a szakálladért már az elején is, használj Beard Balm-ot, ami segít az irritáció csökkentésében. Friss illatával, és könnyű állagával azonnal segít, hogy megkönnyebbülj. Ha inkább a szakállolajat preferálod, akkor használd azt, napi kétszer elég olajozni, látni fogod, hogy a bőröd mennyit vesz fel belőle. Mint mindig, itt is nézd meg, hogy mit kensz magadra, magyarán, az összetevők listáját! Olvasd el, ismerd meg, nézd meg, hogy mit tartalmaz a termék!

4: Korpás a szakállam, mint tegyek? Első rész: zsíros korpa

Kezdjük ezzel, mert ebből van kevesebb. A szakáll korpásodása az arcbőr „difije” nem a szakáll miatt van, hanem a bőr miatt. Illetve, pontosabban, a szakáll miatt, mert a pórusok nem tudnak megfelelően szellőzni. Ha nem száraz, hanem inkább zsírosabb a korpa, könnyen lehet stresszalapú is, ergo minél jobban viszket és vakarod, akkor annál jobban korpásodik, pirosodik, irritált. Ördögi kör. Mit tehetsz? Ha hideg és szeles az idő ne menj ki vizes arccal és szakállal. A szakáll mosását pedig napi egyszeri alkalommal végezd. Ha túl sokat mosod túlzsírosodik, ha túl kevésszer, eltömődnek a pórusok. Napi egy mosás, szárazra szárítás és alapos olajozás segít. Az arcbőrödig vidd fel az olajat, ne félj tőle, hogy olyan lesz a bőröd, ez a lényeg: hidratálni kell. És ismét: sok folyadék. Natúr szakállmosót használj, jöhet a szakállszappan és a wash is. Semmiképp ne használj hajsampont, mert tele van SLS-el, habzóanyaggal, ami még jobban irritálni fog.

4: Korpás a szakállam, mint tegyek?Második rész: száraz korpa

Itt szintén egy irritált, száraz arcbőrrel találkozhatunk, amit hidratálni kell. A zsíros korpával ellentétben, itt egy jóval erősebb viszketés áll fent, amire mi a Beard Balmot javasoljuk napi egyszer (reggel, mosás után) de az African Spa Stylish olaj és Beard Wash is segít fellélegezni. Fontos, hogy natúr terméket használj, ne kenj rá kemikáliákat, mert begyulladhat, kisebesedhet. A teljesen natúr African Spa Beard Soap-ot is érdemes kipróbálni, ne rettenj meg attól, hogy a szappanok szárítanak. Ez igaz. Viszont maximálisan leviszi az elhalt hámsejteket, shea vajat, oliva és kókusz olajat tartalmaz.

5: Mit kell tudnom feltétlenül a kontúrozásról?

„Legfontosabb, az arc formája és a csontozat. Figyelni kell a fül és a szájszeglet vonalára, azt mindenképpen követni kell. Az áll alatti részen figyelni kell a szakáll hosszára. Ha csak borostája van, akkor az állcsont alatt kell meghúzni, ha hosszabb akkor figyelembe kell venni az arc formáját. Csont alatt két ujjnyit kell(ene) elhagyni. Mindig figyelni kell a szőrnövés irányára. Mindig irányba kell húzni nem ellenkezőleg. Mert kifordulhat a tüszőből mert begyulladhat. Ha nagyon bizonytalan vagy menj el egy borbélyhoz, ő meghúzza a vonalat, amit otthon bármikor tudsz majd reprodukálni ” (Mondta, Kustos László, borbély)

Kustos Laci akcióban!

6: Mikor váltsak szakállápoló terméket?

Ha eddig nem tapasztalt dolgok lépnek fel, könnyen lehet, hogy valamire allergiás vagy. Nézd meg az INCI-t (mit tartalmaz a kozmetikum), és ha az új szerzeményedben van allergén, lehet, hogy az a hibás. Ha az előzőektől eltérően szárítja a szakállad, vagy nem tetszik az illata, vagy bármi más, neked nem tetsző dolog történik, tedd le. Nem a te terméked. Ne tévesszen meg, hogy ha valami 100% natúr termék. Attól még lehetsz rá allergiás. Egyik kedves vásárlónk például csak a szappanunkat tudja használni, mert az avokádó olajra, a jojobára és az argán olajra is allergiás. Van ilyen. Nem a termét rossz, az emberi természet változatos.

7: Hányféle terméket használjak?

A szakállápolás klassz dolog, ki-ki igénye és kedve szerint vásárolhat bármit, amit szeretne kipróbálni. Ha a változatosságot szereted, lehet, hogy három-négy szakállolajad is nyitva van, és reggel választasz közülük. Mellette elfér a balzsam is, különösen, ha melegszik az idő, de olyan vásárlónk is van, aki az összes Beard Wash-t a fürdőjében tartja. Nincs „overdose”, te döntöd el, hogy mit használsz. A lényeg, hogy a csomagoláson szereplő használati ajánlást (mennyit, és mikor) tartsd be.

8: Mi a legegyszerűbb napi rutin?

Ami általában elég, az a minimum napi egyszeri alapos fésülés, és a napi egy-két olajozás, vagy a napi egy Beard Balm. Hossztól függetlenül.

9: Az esti rutinba beillesszem a mosást?

Mi a minimum napi egy mosást szoktuk ajánlani, de aki reggel és este is fürdik, megmossa a szakállát. Natúr termékekkel ez nem gond, nem viszel be káros anyagot. Ha csak este mosod le az út porát, az is teljesen rendben van.

Nézd csak! Ez volt az első cikk, ami négy éve megjelent rólunk a médiában! Köszönjük WE LOVE BUDAPEST! Elolvasnád? IDE kattints!

10: Használhatok hajszárítót a formázáshoz?

Erre azt szoktuk mondani, hogy ésszel. Általában az erősebb szakáll, ami göndörödik, és ami komolyabb formázást igényel. Ezt mosás után bátran száríthatod, formázhatod, a művelet végén kend át Beard Butter-rel, és tartani fog, hacsak nem jön a hurrikán. (Akkor nem.) UPDATE! Időközben lett egy új termékünk a Beard Shield ami védi a hőtől a szakállat és formáz is! Tehát ha egyenesítenél és fixálnál akkor ide kattints a tökéletes termékért: https://africanspa.hu/termek/tattooed-barber-beard-shield-2/

 

 

11. Gumizás, fonás árt a szakállnak?

Nekünk is nagyon tetszik a viking fonat, viszont nem árt óvatosan csinálni. Előbb növessz szakállat, erősítsd meg, aztán jöhet a hajgumi. A túl gyenge porózus arcszőrt könnyen megtöri, kihullhat tőle, nem tesz jót neki. Akinek erős szakálla van, fonja bátran, előtte nem árt itt is olajozni, hogy ne száradjon ki.

12: Mi a helyzet a samponnal, hajzselével, balzsammal és lakkal?

Ezekre mindig határozottan nemet mondunk. A haj más, mint a szakáll, más termékeket fejleszetenek ki rájuk, más alapanyagokból. Arról nem is beszélve, hogy többnyire SLS-t és más vegyszereket tartalmaznak. Remekül meg tudod mosni a szakálladat az African Spa Beard Soap-pal, natúr termék, nem irritál, és jól fogod érezni magad, használat után is.

13: Szőrtüsző gyulladás, allergiás reakciók termékektől

A szakállápoló termékek kozmetikumok. Ugyanúgy laborvizsgálat előzi meg a gyártásukat, mint bármilyen más kozmetikumét, és gyártásuk kozmetikai műhelyben, ellenőrzött körülmények között történik. Az üvegeketn minden esetben rajta vannak az összetevők, amelyeket vásárlás előtt meg kell nézni. Ha megvetted, és nálad van a termék, végezz bőrpróbát, nézd meg a kézfejeden, hogy nem vált-e ki bármilyen allergiás reakciót. Fontos tudni, hogy a szőrtüsző gyulladását a fertőtlenítés hiánya okozza, a sérült bőrfelületre szennyeződés kerül, esetleg a higiénia hiánya miatt alakulhat ki, nyáron gyakrabban, nehezebb a szakállhoz hozzáférni, tisztítani (FORRÁS)

A szőrtüsző gyulladás nem allergiás reakció, a jó hír, hogy könnyen meg lehet tőle szabadulni: „Felszínes gyulladások esetén elegendő a szőrszál eltávolítása, lokális fertőtlenítő használata. Súlyosabb esetekben, ha nagy kiterjedésű vagy mély folyamatokról van szó, mérlegelendő antibiotikum elindítása, mellette fertőtlenítő hatású helyi kezelést alkalmazva.”

14: Mindenképpen KELL szakállápoló termékeket használnom, ha szakállas vagyok?

Természetesen nem, de miért ne tennéd, ha megteheted? Miért ne használnálnál olyan kozmetikumokat, amelyeket kifejezetten neked, a szakálladnak fejlesztettünk/fejlesztettek ki cégek, hogy még szebb, még ápoltabb, még dúsabb legyen a szakállad?

Hiszen a szakáll ajándék, amit az arcodnak adsz!

Van még kérdésed? Tedd fel kommentben!

 

Kedvet kaptál a vásárláshoz? Úgy gondolod, hogy a szakállad megérdemli az ápolást és a gondoskodást, akkor ide kattints: https://africanspa.hu/shop/

 

 

Szakállasok kedvenc bögréjéért IDE kattints!

 

3 thoughts on “14 kérdés és válasz a szakállnövesztéssel kapcsolatban!

 1. Wolfy says:

  Sziszatok!

  Azt szeretném megkérdezni, mivel ezen részben nem láttam választ, hogy mit lehet ritkás arcszaláll ellen?
  Párom régóta küzd azzal, hogy csak az álkapocs csont legszélétől indul dúsabban a szakálla, le az állkapocs alá, ellenben az arcán közvetlenül éppenhogy van valami kis szőrszáltajga… Nagyon igyekszik, használjuk is a termékeiteket, napi szintű olajozással, de annyira minimálisan sűrűsödik a szőrzete, ami elkeseríti. Nem szeretné leborotválni, mert ő is nagyon kisgyereknek nék ki nélküle és én is nagyon szeretem a puha szakállát :). Nincs erre valami megoldásotok netán? Vagy valami konkrét taktika, ami kicsit elősegítené a ritkásabb szőrzet besűrűsödését? 🙂

  Válaszotokat előre is köszönöm ^^.

 2. Katona Simon says:

  Üdv!

  29 éves férfiember vagyok. Van szakállam és bajuszom, de az arcom két oldalán nagyon nem tud megerősödni a szakállam, akkor sem ha hónapokig nem vágom. Alig látszik. A bajuszom lefele nem nő folytonosan, ezért nemtudok kőrszakállat se növeszteni. Ez genetika? Ez most már így marad, vagy lehet valahogy valamivel segíteni, hogy végre legyen rendes szakállam mindenhol?

  • AfricanSpa says:

   Kedves Simon!
   Az, hogy kinek hogyan nő a szakálla teljesen egyedi. Az általunk gyártott termékek elsősorban ápolók amik csak közvetetten segítenek a szakáll növekedésében. Jelen tudásunk szerint nincsen olyan termék a piacon ami ilyen fajta szakállnövekedést okozna. Az hogy a szakáll esetleg az életkor változásával sűrűbb lesz elképzelhető 🙂 Ajánljuk, hogy esetleg konzultálj egy jó borbéllyal, ő jobban rálát a helyzetre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük