Koronavírus és szakáll – tegyük rendbe ezt a dolgot!

koronavírus és szakáll

Koronavírus és szakáll

Az elmúlt időszakban sok szakállat viselő férfit foglalkoztatott egy rémhír, le kell-e vágnia a szakállát a járványügyi helyzet miatt?

Kezdjük rögtön a jó hírrel: nem „kell”. Pontos, hiteles forrásmegjelöléssel fogjuk folytatni a cikket, hogy lássátok, nem a levegőbe beszélünk, hanem olyan emberek, kutatók és médiumok szakvéleményére támaszkodunk, akiknek érdemes megfogadni tanácsait.

1.BBC

Legutóbb a járvány afrikai terjedése miatt jött szóba a szakállvágás kérdése. A BBC cikkében elmondja, hogy a grafika, amit az egészségügyi dolgozók megkaptak, és amit sok újság felkapott és terjeszt, valójában egy 2017-es grafika, és arról szól, hogy az egészségügyben dolgozók, és azok maszkjai hogyan használhatóak szakállas arcra. Sajnos ebből sok rémhír kelt lábra, miszerint le KELL borotválni a szakállat az otthoni karanténban. (Erre még visszatérünk.)

A 2017-es grafika valójában az egészségügyi dolgozóknak készült N-95-ös maszkhoz

 

Fontos tudni, hogy ez a grafika még jóval a járvány kirobbanása előtt készült és az N-95-ös maszkot viselőkre vonatkozik.

Ettől függetlenül tudjuk, hogy a mi biztonságunkért, és azért, hogy minimális esélyt SE adjanak a fertőzésnek sok mentős, orvos, egészségügyben dolgozó férfi leborotválja a szakállát. Többeknél ez kötelező is.

Az ő gondosságuk és kötelességtudatuk nem egyenlő azzal, hogy a WHO vagy a CDC (járványügy) ezt elrendelte volna a lakosságra vonatkozólag. Van ilyen hoax a neten és hamis.

2. Huffington Post

Erről ír a Huffington Post is ebben a cikkben: ITT!

Ebben az írásban több kutató is megszólal arról, hogy egy szakállat viselő könnyebben terjesztheti/elkaphatja-e a vírust.

„Ahhoz, hogy egy tüsszentésből tovább terjedjen elég közel kell állni a másikhoz. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy van-e szakáll, vagy sem. Ha valaki az arcodba tüsszent, és fertőzött a Covid-19-el nagy valószínőséggel el fogod kapni.”

Nem a szakálltól függ, hanem, hogy milyen közel állsz a fertőzött emberhez.

Jonh Swartzberg (Berkley Public Health professzor) egyértelműen elmondta a Los Angeles Times (magazin) kérdésére, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy szakállon keresztül terjed-e a kór, vagy nagyobb veszélynek lennének-e kitéve a szakállas férfiak. Erről nem készült kutatás.

A lényeg továbbra is az, hogy kerüljük azokat a felületeket, ahol a kezünk szennyeződhet, ne nyúljunk az arcunkhoz, és sokat mossunk kezet.

 

A Huffington Post cikke szintén kitér a neten keringó infografikára. A cikkben Thomas Russo elmondja, hogy az N-95ös maszk használatáról van szó. (Thomas Russo, VA Medical Center Buffalo orvosa, valamint a New York Egyetem dékánja, járványügyekkel foglalkozik)

„Az egészségügyi dolgozók számára készült ez a grafika 2017-ben, hiszen nekik létfontosságú, hogy a maszk jól zárjon.”

A cikk szintén idézi Lucy Wilson egyetemi kutatót: „Vannak tanulmányok arra nézve, hogy a szakállban megmaradnak baktériumok, ellentétben a borotvált arccal. De vírusra tekintettel nem készültek ilyen kutatások.”

A professzor szintén a gyakori tisztálkodásra, és higiéniára hívja fel a figyelmet:

„Amikor hazaérnek alaposan mossanak kezet és zuhanyozzanak le. Ne érjenek az arcukhoz mosatlan kézzel, és a szakállukat is mossák meg, hogy az esetleges fertőzést eltávolítsák.”

Összefoglalásul elmondhatjuk, hogy sem a járványügy, sem a WHO sem a CDC nem adott ki olyan információt, hogy le kell borotválni a szakállat. Vigyázzatok magatokra, maradjatok otthon ha tehetitek, tartsátok a távolságot és mossatok gyakran kezet és szakállat!

 

(Jelenleg a https://koronavirus.gov.hu/#/ – n semmilyen említés nincs a szakáll kockázatairól.)

 

Források:

ITT és ITT

(Hamarosan kész lesz a #stayathome csomagunk is!)

Olvasd el ezt is: beautyhaven.blog.hu

Koronavírus és szakáll: Egy cikk az új csomagolási protokolunkról ITT.

Beard Wash vs. hajsampon: mi a különbség? Illetve néhány szó a korpás szakállról is…

Új csomagolási protokollt vezettünk be – a maximális biztonságotok érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük