„Barber’s pole” avagy „Borbély rúd” – elmondjuk mi az!

Jó néhány filmben láthattad már, hogy az amerikai borbély műhelyek előtt pörög egy kék-piros-fehér rúd. Talán már kérdezted is, vajon mi lehet…

Barbers Pole in Reedsburg, Wisconsin
 

Piros-fehér, máskor piros-fehér-kék csíkos forgó henger az üzlet homlokzatán napjainkban azt jelzi, ez az a hely, ahol a férfiember borotváltathat, hajat nyírathat. A középkor embere a piros-kék színkombinációt nem a jól ápoltsággal, hanem vérrel, sebkötözéssel, piócákkal és fájdalommal társította. A borbélyok abban az időben nem csak hajat, de eret is vágtak, fogat húztak és kisebb műtéteket is végrehajtottak a vendégen.

Az első borbély oszlopok nem csupán szimbólumok voltak, de valódi, földbe szúrt rudak. Erre akasztották az érvágás után kimosott kötéseket. A szélben a gyolcsok spirálszerűen feltekeredtek az oszlopra. Innen ered a ma használatos borbély oszlop spirális forgása. Az oszlop tetején található gömb az első széria tetején még lapos korongként a piócákkal teli tálat, az oszlop alján található pedig a vérrel telt edényt szimbolizálta.

barber-shopA kék csíkok a jelképek tudorainak egyik csoportja szerint a vénákat hivatottak jelképezni. A kutatók másik csoportja szerint a kék szín azután került az oszlopokra, miután az orvosok és borbélyok munkája gyökeresen szétvált. Az orvosok piros-fehér, míg a borbélyok kék-fehér csíkokat festettek a cégér oszlopra. A piros továbbra is a vért szimbolizálta, míg a kék a tradicionális borbélymesterség színe lett.

Amerikában a középkori tradíció ellenére mindkét szín egyszerre használatos, melyre az egyszerű magyarázat az ország zászlajának színkombinációjában rejlik.

Miután egyre kevesebb borbély üzlet nyílik Amerikában is, egyre kevesebb cégért gyártanak. Észak-Amerikában jelenleg egyetlen cég, a William Marvy Company készít borbély oszlopokat. 2010-ben mindössze 500 darabot gyártottak és adtak el. Összehasonlításképpen 1960-ban 5100 új üzlet jelezte igényét. A világ legmagasabb borbély oszlopa (21 m) az oregoni Forest Groveban található.

Azért az egy érdekes kérdés, hogy a Berber Shopok most honnan szerzik?

Forrás: tinkmara.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük