5 Tipp, hogy a szakállad ősszel is rendben legyen!

Öszi szakállápolás 5 tipp

Véget ért a nyár és a hideg őszi idő lassan átveszi a meleg napok helyét. Itt az ideje, hogy felkészülj és felkészítsd a sörényedet arra, hogy ebben az évszakban is csúcsformában legyen.

Hoztunk néhány tippet, ami segíthet.

   1. Rendszeres trimmelés

Ugyanúgy mint a fejeden lévő haj, a szakáll szálak is meg tudnak törni, illetve a szálak vége szét tud nyílni. Ennek oka, hogy a szőrszálat borító pikkelyszerű sejtek (kutikula sejtek) megsérülnek, így szabaddá válik a belső sérülékenyebb kéreg. A kéreg tartalmazza többek között a szakáll színéért felelős pigment sejteket is. A védtelen kéreg így a legkisebb behatásra is képes eltörni ketté válni. Ez több dolog miatt is megtörténhet. Rossz időjárási körülmények (hideg, szeles, esős idő például).

Ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy a szakálladat rendszeresen nyírd meg. Itt nem kell drasztikus beavatkozásra gondolni csupán a szőrszálak legvégét érdemes megvágni, hogy az estlegesen sérült szálvégek tovább ne tudjanak nyílni akár annyira, hogy a későbbiekben csak komolyabb beavatkozással lehessen rendbe rakni a szőrzetet.

Akár te csinálod otthon vagy a borbély igazítja meg, az eredmény látványos lesz. Egészséges gyorsabban nővő szakáll!

Őszi szakállas férfi
Őszi szakállas férfi

      2. Az arcvonal igazítása   

Annak érdekében, hogy a szakállad rendezett hatást keltsen nagyon fontos, hogy az arc vonalát szépen alakíts ki.

Egyszerűen borotváltd le a kilógó szálakat. Ügyelve rá, hogy a természetesen kialakult szakállvonalat ne vágd túl alacsonyra vagy túl meredek szögbe. így természetes hatást érhetsz el. A borotváláshoz érdemes átlátszó borotválkozó gélt használni, így még kisebb az esélye annak, hogy belevágsz a felső szakáll vonaladba.

 

    3. A nyakvonal kialakítása

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a szakállasok elkövetnek, hogy túl magasan vágják meg a nyakvonalat. Ez általában rosszul kialakított nem túl esztétikus szakállat eredményez. Itt is érdemes a természetes vonalat követni és csak az ezen túl lógó vagy túl nővő szálakat leborotválni. Ebben a kérdésben egy rutinos borbély sokat tud segíteni. Érdemes egyel konzultálni az ügyben.

Barber
Barber

     4. Hidratállás, ápolás

Mivel az idő egyre hidegebbre, zordabbra fordul. A szakállnak is egyre nagyobb szüksége van a rendszeres ápolásra. Ahhoz, hogy az arcszőrzet ebben az évszakban is ápolt legyen érdemes a megfelelő kozmetikumokat használni. Jelen esetben két termékre lesz szükséged; szakállolajra, amely ápolja puhítja az arcszőrzetet és az arcbőrt, illetve beard butterre ami az ápolás és hidratálás mellet sűrűbb anyaga (méhvisza shea és kakaóvaj tartalma) miatt fizikailag is védi a szakálladat az időjárás viszontagságaitól.

 

5. Rendszeres folyadékpótlás

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele nem csak a nyári kánikulában fontos, hanem a hidegebb idő beálltával is.  A dehidratált szervezet előbb utóbb dehidratált töredezett szakállat eredményez. Érdemes tehát odafigyelni erre. Jelen esetben a folyadék nem a sör-bor-pálinka klasszikus hármasából kell, hogy érkezzen (bár a szerző maga is kedvelője a műfajnak) hanem elsősorban víz esetleg gyümölcslé bevitelével.

Ezen egyszerű szabályok betartásával a cudar idő ellenére is erős egészséges szakállunk lehet.

Szakállolajok ITT! 

Még egy kis olvasnivaló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük